Försäkringar

Upptäck nyttiga tips och råd om försäkringar

Mopedförsäkring - fakta och tips

Trafikförsäkringen utgör den obligatoriska delen hos en mopedförsäkring. Du som vill teckna halv- eller helförsäkring kan naturligtvis göra det – men tänk på att det kan kosta skjortan.

Trafikförsäkringen är en obligatorisk mopedförsäkring oavsett om du kör en äldre moped (typ klass II) eller en nyare EU-moped. En trafikförsäkring för mopeder täcker personskador och skador på egendom som förorsakas vid färd. Du som har en dyrare moped bör teckna en helförsäkring. Tänk dock på att en helförsäkring för mopeder kan kosta lika mycket som motsvarande helförsäkring för en ny personbil; detta med anledning av den höga stöldrisken för mopeder i de fall de lämnas på obevakade parkeringsplatser. Detta trots att de försegalts med godkänd låsanordning.

Självrisk för mopedförsäkring

Självrisken för mopedförsäkringar med hel- eller delkasko är mycket dyra – 5000 kr är inget ovanligt. Det billigaste sättet att färdas med moped är således att köpa en billig, begagnad moped – alternativt en ny, billig EU-moped för 7000 kr – och enbart teckna en trafikförsäkring.

Teckna mopedförsäkring – tips

Det kan vara direkt olönsamt att teckna mopedförsäkringen på en person som saknar B-körkort eller körkort för EU-moped. Be att få offerter för olika försäkringstagare – då få du en uppfattning om prisskillnaden för premien beroende på vilken försäkringstagare som mopeden ska skrivas på.

Reklamlänkar